J.F. Harwig

In this old 1949 film, my grandfather also happens to be in the picture. He knew that the film crew would visit my hometown Vorden and took the opportunity to demonstrate in favor of the state pension. Later the “General Old Age Law” would be introduced by the Drees government.

The fragment starts at 24 minutes and 50 seconds (24:50).

the next link is for the film (For as long as Omroep Gelderland maintains it)

https://omroepgelderland.bbvms.com/p/default/c/3716832.html?inheritDimensions=true

The bike being talked about is very different from the cigar (velomobile) I use as his grandchild …

My grandfathers “quatromobile”
my “velomobile”

Altough the film was made long before I was born , I highly liked it !

Published by wim harwig

too old to die young, but still making love and not war

3 thoughts on “J.F. Harwig

 1. Dank je wel Wim. Ik heb een paar keer samen met Opa gereden. Zeer waarschijnlijk ook op deze dag. Moeilijk om te zien. Was toen 8 en een half jaar oud………….Mooie herinneringen! Een paar jaar later liet Opa op beide achterwielen een “”mosquito”” motortje bouwen en heeft ons toen ook met deze motories aangedreven trapfiets in Zutphen bezocht. Je moest aan een toutje trekken om de richting aan te geven. Dan kwam er een richtingaanwijzer ter grootte van een slagboom uit…………. 🙂 . Mooie interessante “”vlak na de oorlog” tijden. [Ons beider Vader, Moeder, broers Henk, Jan en Johan en zus Hennie en ik zecht de gek, woonden toen allen nog in de van Hasselt straat No. 14.]

  Liked by 1 person

  1. Dank voor de toelichting Jaap ! Ik was anderhalf jaar oud toen opa overleed en heb geen enkele herinnering aan hem. Ook zou ik graag wat meer over zijn trapfiets willen weten … ik heb alleen de verhalen in onze familie gehoord en heb deze enkele oude foto kunnen vinden.
   Jaap, blijf gezond en zorg goed voor Sjen !

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: